Huizen, Blaricum en Laren slaan handen ineen voor regionale bestuurskracht

Vlnr Fons Hertog, Anne-Marie Kennis en Rinske Kruisinga

Vlnr Fons Hertog, Anne-Marie Kennis en Rinske Kruisinga

Regio.

De colleges van Huizen, Blaricum en Laren hebben dinsdag 3 oktober een voorstel naar de Provincie Noord-Holland gestuurd. Daarin bieden zij een oplossing voor het versterken van de regionale bestuurskracht. Het gebrek aan voldoende regionale bestuurskracht was voor de provincie reden om te starten met een gemeentelijke herindelingsprocedure.

In het voorstel krijgen per regionaal thema wethouders het mandaat om namens de drie gemeenten in de regio op te treden en standpunten in te nemen. Het gaat daarbij om de beleidsterreinen milieu en duurzaamheid, ruimte en mobiliteit, economie en innovatie, cultuur/recreatie/toerisme en het sociaal domein.

De gemeenten willen deze vijf beleidsterreinen verdelen in een verhouding van drie (Huizen), één (Laren) en één (Blaricum). Deze verdeling doet wat hen betreft recht aan de omvang van de verschillende gemeenten.

Eemnes heeft met belangstelling kennisgenomen van de regeling, maar zal niet deelnemen. Eemnes ligt niet in de provincie Noord-Holland en is geen onderdeel van de herindelingsprocedure.


Meer nieuws

Regio Overig