ProRail plaatst 'smeerpotten' op spoor Hilversum

Advertentie

Ligterink en De Wit

Hier adverteren?

Hilversum.

ProRail plaatst 'smeerpotten' op spoor Hilversum. Het betekent mogelijk een einde aan het al jarenlang durende en voor omwonenden zeer irritante piepende geluid vanaf het spoor in Hilversum: 'spoorstaafconditioneringssystemen'. Deze 'smeerpotten', zoals ze ook worden genoemd, zijn deze week geplaatst.

Hilversummers langs het spoor - met name langs de 'bocht' - klagen al sinds de intercity's weer in de mediastad stoppen steen en been over het piepende geluid dat de treinen 'veroorzaken'. Na lang praten, waarbij vooral de vraag lag wie de rekening voor de oplossing zou moeten betalen, besloot het ministerie van infrastructuur en milieu begin dit jaar 4 miljoen euro beschikbaar te stellen om de spoorstaafconditioneringssystemen te plaatsen in Soest, Nijmegen, Leiden en dus ook Hilversum.

De spoorstaafconditioneringssystemen zijn kleine installaties naast de spoorbaan die een biologisch afbreekbare substantie op de rails spuiten, waardoor er minder wrijving is tussen wiel en rail. Hierdoor komt het booggeluid bij treinpassages veel minder vaak voor en neemt het geluidniveau af.

Bron: Hilversums Nieuws


Meer nieuws

Hilversum Verkeer