Leefbaar wil Huizer skûtsje voor dorp Huizen behouden

Het Huizer skûtsje ‘Ludgerdina Smeltekop’ ligt te koop (Foto: Leefbaar Huizen)

Het Huizer skûtsje ‘Ludgerdina Smeltekop’ ligt te koop (Foto: Leefbaar Huizen)

Huizen.

Het Huizer skûtsje Ludgerdina Smeltekop staat te koop. Eigenaar Andries Honing wil haar verkopen. “Ik ben bijna zeventig en het is nu welletjes”, aldus Andries. Leefbaar Huizen wil echter dat het schip voor Huizen behouden blijft en zal in een motie tijdens de raadsvergadering van 28 september voorstellen het skûtsje aan te kopen. In de ideale situatie zou het geweldig zijn als de Botterstichting het onderhoud voor haar rekening zou nemen.

Andries Honing vindt het een geweldig idee. “Skûtsjes in originele staat en geschikt voor wedstrijden zoals het IFKS-Skûtsjesilen zijn zeldzaam”, weet hij. “Ze brengen vaak veel op. De Ludgerdina Smeltekop is in uitmuntende staat. Als de Botterstichting het onderhoud op zich zou willen nemen, dan hebben ze daar niet veel werk aan. Als je het vergelijkt met wat een reparatie van een botter kost is het onderhoud van het ijzeren skûtsje peanuts. Als de gemeente de motie van Leefbaar Huizen omarmt, dan wil ik de boot voor €50.000,-- aan de gemeente afstaan. Dat is een heel schappelijke prijs. Maar het is me wel wat waard als de Ludgerdina hier blijft. Zij vertegenwoordigt Huizen al 30 jaar tijdens wedstrijden en wint regelmatig prijzen”.

Leefbaar Huizen vindt de aankoop van het skûtsje door de gemeente meer dan gewenst, ook gezien de pogingen van de gemeente het toerisme naar ons dorp aan te trekken en de belangrijke rol die het Nautisch Kwartier met zijn Botterwerf hierbij speelt.


Meer nieuws

Huizen Overig