Ziekenhuis lokt verpleegkundigen met hoge bonus

Advertentie

Ligterink en De Wit

Hier adverteren?

Regio.

In de strijd om gespecialiseerde verpleegkundigen zetten steeds meer ziekenhuizen bonussen in. Het Tergooi ziekenhuis geeft een bonus op het werven van nieuw personeel. Die kan oplopen tot maximaal 700 euro. Vergeleken met bijvoorbeeld het AMC in Amsterdam valt dat nog mee - daar krijgen verpleegkundigen op de intensive care een eindejaarsuitkering van 1250 euro als ze blijven. "Voor de gespecialiseerd verpleegkundigen kennen wij een bonus wanneer een eigen medewerker een kandidaat voorstelt en ook de medewerker die een kandidaat voorstelt krijgt hiervoor een eenmalige (kleine) beloning van maximaal 700 euro", meldt de woordvoerder van Tergooi. Belangrijker is echter om te investeren in eigen opleidingen, doorstroommogelijkheden om huidige medewerkers te behouden en via het programma Excellente Zorg om Tergooi een aantrekkelijk werkgever voor verpleegkundigen te laten zijn.”

Niet iedereen staat te juichen als er bonussen worden uitgedeeld. Volgens Ab Klink, bestuurslid van Coöperatie VGZ leidt dit tot ’kannibalisatie’ en zullen de lonen er verder door stijgen. Ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen plaatst kanttekeningen bij de bonussen om handen aan het bed te krijgen.

„Als je met bonussen onder elkaars duiven schiet, los je in je eigen ziekenhuis de problemen op, maar bezorg je een collega problemen’’, zegt Wouter van der Horst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Bonussen aan verpleegkundigen betalen mag volgens de cao, er is geen enkel verbod op.

De schaarste in de zorg wordt volgens Van der Horst veroorzaakt door de crisis en de daaruit voortgekomen Haagse maatregelen om de zorgkosten verder te beteugelen. „Daardoor is krap personeel ingekocht. Nu we uit de crisis zijn, trekt alles weer aan. Maar er zijn intussen minder mensen opgeleid.”

Bron: De Gooi- en Eemlander


Meer nieuws

Regio Overig