Schilderij van oud-burgemeester teruggevonden

Willem Meijerman bij het schilderij van Hendrik Rebel. Foto: Dick Dekker

Willem Meijerman bij het schilderij van Hendrik Rebel. Foto: Dick Dekker

Huizen.

Het schilderij van de Huizer burgemeester Hendrik Rebel is teruggevonden. Het bleek te hangen in de archiefruimte van het gemeentehuis van Huizen. Het schilderij is in uitstekende staat.

Hendrik Rebel was burgemeester van Huizen van 1827-1851. Hij heeft zich tijdens zijn ambtsperiode onder meer sterk gemaakt voor de aanleg van de eigen haven. Die haven kwam er uiteindelijk in 1854, drie jaar na zijn dood. Het is misschien vanwege deze verdienste, dat er destijds een schilderij van hem is gemaakt.

Het bestaan van het schilderij was tot voor kort vrijwel onbekend. Pas toen Willem Meijerman in 2016 onderzoek ging doen naar de burgemeesters van Huizen, kwam er uit de familie Rebel een foto van het schilderij naar voren. Verder bleek uit een foto uit 1938 dat het schilderij aan de wand heeft gehangen in het oude raadhuis aan de Lindenlaan. Maar niemand wist meer waar het was.

Het schilderij is gesigneerd door T. de Jong. Dat is waarschijnlijk Toon de Jong (Laren 1879 – Vlaardingen 1978). Het zou een aanwinst zijn voor de eregalerij van Huizer burgemeesters in het huidige gemeentehuis, zo laat de Historische Kring Huizen weten.

Meer over Hendrik Rebel in het boek “De burgemeesters van Huizen 1813-2017”, dat in november 2017 zal verschijnen. Het boek is een uitgave van de Historische Kring Huizen en wordt geschreven door Willem Meijerman.


Meer nieuws

Huizen Overig