De Biezem in Laren krijgt waterspeeltuin

Een impressie van de waterspeelplaats naast het zwembad

Een impressie van de waterspeelplaats naast het zwembad

Laren.

Het Larense sportcentrum De Biezem opent in juni naast het zwembad een Spray Park, een waterspeeltuin. En deze zomer wordt aan de voorkant van het zwembad een beachvolleybalveld aangelegd. De opvallende innovaties werden donderdagavond belicht tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2016 aan gemeenteraadsleden van Laren, Blaricum en Eemnes. De BEL-gemeenten dragen jaarlijks samen maximaal 400.000 euro bij aan de exploitatie van het voor vijf miljoen euro vernieuwde zwembad dat oktober 2015 heropende.

De basisvoorzieningen voor de ’play fountain’ zijn buiten al aangelegd. ,,Dit behoorlijk dure systeem is mogelijk gemaakt dankzij enkele gulle gevers uit onze dorpen’’, vertelt Biezem-voorzitter Jan van Middelkoop. Kinderen en gezinnen kunnen daardoor buiten spelen met schoon water. We denken dat de waterspeelplaats heel belangrijk voor ons wordt. Het zal veel publiek trekken. Het maakt De Biezem tot een compleet familie/gezinsbad.’’ Het leidingnetwerk, de spuitinstallaties, putten en filters zijn aangebracht. ,,We zoeken nog sponsors voor een toepassing dat het water niet alleen recht omhoog spuit, maar ook met speelse boogjes.’’

92.000 bezoekers

De andere uitbreiding, het beachvolleybalveld voor sporters, komt aan de kant van de Eemnesserweg te liggen waar nog plek over is. Het krijgt een officiële afmeting: 8x16 meter.
De Biezem trok vorig jaar 92.000 bezoekers. Er was gemikt op 105.000 bezoekers. Het verschil wordt volgens het bestuur voornamelijk veroorzaakt door de ligweide die niet op tijd klaar was. Dat scheelde in de zomer van 2016 dus behoorlijk wat klanten, namelijk ruim 12.000 bezoekers. Een trendbreuk met voorgaande jaren. ,,Je piekt normaal in de zomer.’’

Ligweide

De inschatting is dat met de opening van de ligweide deze zomer, plus de waterspeelplaats en speelelementen, er weer meer bezoekers de weg naar het Larense zwembad weten te vinden. De sloop van het buitenbad zal naar verwachting geen negatieve invloed hebben omdat de gebruikers van de ligweide ook binnen zwemmen.

Het geringere aantal zomerbezoekers in 2016 verklaart voornamelijk waarom het sportcentrum (zwembad en sporthal) vorig jaar met verlies afsloot. Het scheelt ticketinkomsten en horeca-omzet. Er was een kleine 1,3 miljoen euro begroot. In werkelijkheid kwam er binnen aan inkomsten: 1.147232 euro binnen en werd 1.216299 euro uitgegeven. Een verliespost van 69.000 euro.

Scholen

Stilzitten zit niet in de aard van De Biezem-organisatie. Er zijn allerlei promotieplannen. Afwisselende vakantieprogrammering via (sociale) media. Scholen worden actief benaderd met vrijkaartjes om ze te stimuleren te komen zwemmen. Er zijn gesprekken over schoolzwemmen. Ook zullen 250 ondernemers een uitnodiging krijgen voor een informatie-avond over adverteren via de beeldschermen in het zwembad.

Bron: De Gooi- en Eemlander


Meer nieuws

Laren Overig