Laren onthult monument voor Joodse kinderen

Overlevende Maurits Cohen, beeldhouwer Lon Pennock en inititiefneemster Ineke Hilhorst (Foto: Leo Janssen)

Overlevende Maurits Cohen, beeldhouwer Lon Pennock en inititiefneemster Ineke Hilhorst (Foto: Leo Janssen)

Laren.

Gisteren is in Laren tegenover de middelbare school Laar & Berg aan de Langsakker een monument geplaatst voor de 48 kinderen en 4 stafleden van de Berg-Stichting die zijn vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument is een initiatief van de Larense documentairemaakster Ineke Hilhorst, de gelden ervoor zijn in nog geen halfjaar door fondsen, stichtingen en veel particuliere giften opgebracht. De cortenstalen sculptuur van 3.40 m hoog, is ontworpen door de kunstenaar Lon Pennock en wordt donderdag 20 april tijdens een plechtigheid die om 19.00 uur begint, door twee nabestaanden onthuld.
Het plantsoen wordt vernoemd naar Jan Reitsema die tientallen kinderen uit handen van de Duitsers wist te houden. Maurits Cohen ( 82) kijkt op naar het metershoge, net geplaatste monument in het plantsoen in Laren " Dit is een betekenisvolle dag, ik ben blij dat het er staat. Het doet Jan Reitsema recht." Aan Jan Reitsema danken Maurits Cohen en ongeveer 60 meedepupillen hun leven. In de oorlog.... Van 1909 tot 1965 was in Laren – op de plaats waar nu descholengemeenschap Laar & Berg staat – , de Berg-Stichting gevestigd. Voorde oorlog een instelling voor uit huis geplaatste Joodse kinderen. Na de oorlogeen tehuis voor Joodse weeskinderen.?In de periode 1940-1943 woonden meer dan 110 Joodsejongens en meisjes van 4 tot 21 jaar op enig moment in de Berg-Stichting. Van hen overleefde ruim de helft. 48 kinderen en 4 stafleden zijn vermoord in Auschwitz en Sobibor. Bij het monument ligt een plaquette waarin de namen van de vermoorde kinderen en hun begeleiders zijn gegraveerd zodat zij nooit zullen worden vergeten en om de jeugd van nu te informeren over de afschuwelijk egevolgen van de Holocaust. Zij die het overleefd hebben, hadden dit vooral t edanken aan de niet Joodse directeur Jan Reitsema. Het plantsoen krijgt dan ook zijn naam. De plechtigheid waarbij iedereen van harte welkom is – inloop 18.00 uur-zal worden opgeluisterd met artistieke bijdragen van leerlingen van Laar & Berg die het monument - evenals de gemeente- zullen adopteren voor de toekomst.
Rond de onthulling is ook een publicatie verschenen ‘De Slag om de Bergstichting’, geschreven door Ineke Hilhorst en de historici Teun Koetsier en Elbert Roest, burgemeester van Laren. Het 176 pagina’s tellende boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Van Wijland BV ISBN 978-90-77285-42-8 NUR8 Prijs 12,50. Inwoners van Laren wordt aangeraden om zoveel mogelijk het vervoer naar de Langsakker per auto  te vermijden omdat er grote belangstelling bestaat voor de onthulling en de parkeerruimte in de omgeving beperkt is.

Bron: Dichtbij.nl


Meer nieuws

Laren Overig