Minicursus Politiek Actief in Eemnes slaat aan

Advertentie

Zorgwijzer

Hier adverteren?

Eemnes.

,,Politiek is geen hogere wiskunde, het gaat om concrete zaken die dichtbij spelen, in Eemnes. Het debat daarover kan best heel erg leuk zijn, heeft u gemerkt.’’
Na een avond met staatsrechtles, pitch politieke partijen, debattraining van ProDemos, een debat met de zittende fractievoorzitters/raadsleden en speeddaten met politici, constateerde burgemeester Roland van Benthem dat de twintig deelnemers aan de minicursus ’Politiek Actief’ de smaak flink te pakken hebben. De cursus is bedoeld om de vergrijzende politieke gelederen in de gemeenteraad te versterken. Na de vorige cursus in Eemnes is Paul Sprey als enige in de gemeenteraad gekomen.


Een steekproef na afloop leerde dat veel deelnemers het raadslidmaatschap wel wat hoog gegrepen vinden als nieuwkomer, maar ze zien zeker voor zichzelf een ondersteunende rol op de achtergrond. ,,Je kunt beter een dertigjarige in de raad hebben dan een zestigplusser zoals ik’’, aldus een van de cursisten. ,,Het initiatief is hartstikke leuk.’’

Als motivatie om mee te doen werd onder andere de toekomst van Eemnes als zelfstandige, gemeente genoemd. ,,De komende tien jaar worden heel bepalend op het gebied van bouwen en voorzieningen. Ik denk dat we alleen overblijven, maar via outsourcen en insourcen is dat geen probleem.’’ Een andere deelnemer constateert dat Eemnes gelukkig een financieel gezonde gemeente is. ,,En de burgemeester die een goede accountant is, gaat waarschijnlijk blijven. Een sterk punt als je zelfstandig en stabiel wil blijven.’’

Opvallend was ook wel dat meerdere Eemnessers aangaven nog niet te weten van welke partij ze dan eigenlijk lid willen worden om actief te kunnen zijn in de gemeenteraad. ,,Ik miste daarom wel de standpunten van partijen’’, stipte een deelneemster aan.
Er waren voor-tegen debatten over stellingen als ’De Laarderweg moet dicht voor autoverkeer’ en ’Het Huis van Eemnes moet op veld 4’.
De stelling ’Eemnes moet een megalomane McDonald’s krijgen’, werd toch als een te hot actueel item veranderd omdat in dat debat de zittende politici de tegenpartij van de cursisten vormden. McDonald’s werd veranderd in pretpark. Volgens de voorstanders ondergronds, met zonnepanelen en eco-vriendelijk.

Alle stellingen leverden enthousiaste debatten op die telkens samen met een deskundige van ProDemos werden geëvalueerd. Tip: ,,Werk voor een debat niet 10 maar slechts 2 argumenten heel goed uit. Als je dat niet doet, kiest de tegenpartij de zwakste uit de 10 en schopt die onderuit.’’
De cursisten krijgen van de burgemeester persoonlijk voor de zomer nog een uitnodiging voor het bijwonen van een echte raadsvergadering ,,met voldoende leuke onderwerpen om van te genieten’’.

In tegenstelling tot vier jaar geleden, toen Eemnes voor het eerst de cursus organiseerde, zijn er nu ook in de gemeenten Laren en Blaricum plannen een soortgelijke cursus te geven.

Bron: De Gooi- en Eemlander


Meer nieuws

Eemnes Overig