De brandweer wordt duurder

Brandweer moet weer bezuinigen.

Brandweer moet weer bezuinigen.

Regio.

De brandweer moet opnieuw bezuinigen en die rekening komt voor een deel op het bord van de bewoners van de Gooi en Vechtstreek. Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum, die tevens voorzitter van de Veiligheidsregio is, vermoedt dat het bijna onvermijdelijk is dat de regiogemeenten de portemonnee extra moeten trekken. Dat zegt hij in 'Het gesprek met de burgemeester' van HilversumsNieuws, NH Nieuws en GooiTV.

De veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek kondigde een week geleden de nieuwe bezuinigingsronde aan. De gemeenteraden moeten hier allemaal nog mee instemmen, maar volgens Broertjes is het noodzakelijk dat er extra geld van de gemeenten komt omdat er anders wordt ingeleverd op veiligheid.

Een paar euro per persoon

Van het besparen op het aantal kazernes, voertuigen, middelen of personeel is Broertjes geen voorstander. De Veiligheidsregio heeft net een eerdere bezuinigingsronde van 3,1 miljoen euro, 17 procent in totaal, achter de rug en heeft daardoor al weinig vet op de botten. "Je hebt niet zo veel kansen om grote sommen geld te bezuinigen", zegt de burgemeester in het gesprek over de besparingsvoorstellen die nu op tafel liggen. "Daarom zeggen wij tegen gemeenten: jullie moeten lappen. Dat gaat dan om een paar euro per inwoner. Daar zal het wel op neerkomen. Voor veiligheid moet je ook betalen. We zitten nu eenmaal in een onveilige samenleving. Veiligheid is gewoon duur. Ik denk dat het onvermijdelijk is dat we het hogere bonnetje bij de bevolking ten behoeve van hun veiligheid gaan neerleggen."

Het gaat dit keer om een bezuiniging van 1,5 miljoen euro. De kosten lopen volgens de burgemeester op door loonstijgingen en bijvoorbeeld een veel hogere huur die de provincie Noord-Holland vraagt voor het brandweeroefencentrum op Crailo. De brandweer hoopt ook te besparen door zich meer richten op preventie. Meer en betere voorlichting moet branden voorkomen.

Andere rol vrijwilligers

Broertjes ziet daarin ook een belangrijke rol voor de vrijwilligers weggelegd. De voorlichting op scholen of de preventiebezoeken aan woonzorgcentra kunnen goed door hen gedaan worden. Daarmee gaat hij in op de veranderende rol van de brandweervrijwilligers in bijvoorbeeld Hilversum, die minder zullen worden ingezet om branden te blussen maar juist andere taken gaan vervullen. De burgemeester benadrukt dat hun veranderende rol geheel losstaat van de bezuinigingsactie. "Het gaat om veiligheid", aldus Broertjes.

Onder de brandweervrijwilligers is onrust, maar ze worden zeker niet aan de kant geschoven, zegt Broertjes stellig. "Ze worden anders ingezet. De brandweer heeft zo'n breed pakket en zo veel verantwoordelijkheden, maar brand is de laatste 10 procent van het werk. Die andere 90 procent is minstens zo belangrijk. Het is cruciaal om het voortraject steeds beter te doen. Daar zijn vrijwilligers heel belangrijk in."

Bron: HuizerNieuws.nl


Meer nieuws

Regio Overig