Start wisselbegrazing en broedseizoen: hond aan de lijn

De runderen worden weer verplaatst

De runderen worden weer verplaatst

Regio.

Deze week worden de Charolais runderen van Goois Natuurreservaat verplaatst van de Vliegheide in Huizen naar de Limitische Heide in Naarden. De komst van de runderen valt altijd samen met de start van het broedseizoen op 15 maart. Dat betekent dat honden vanaf dat moment weer aan de lijn moeten op de Limitische Heide.

De Limitische, Nieuw Bussummer- en Vliegheide vallen onder een wisselbegrazing. Dit betekent dat er telkens één van de genoemde gebieden wordt begraasd. Deze cyclus van wisselbegrazing van Limitische Heide, Vliegheide en Nieuw Bussummerheide functioneert al ruim 10 jaar.

Gevolg voor honden in deze gebieden
De verhuizing van de runderen en de start van het broedseizoen heeft tot gevolg dat honden vanaf 15 maart aangelijnd moeten zijn. Loslopende honden kunnen zorgen voor stress bij de runderen, wat kan leiden tot ongewenst gedrag.
Daarnaast broeden in de natuurgebieden van Goois Natuurreservaat veel vogelsoorten die beschermd zijn. Vooral vogels die hun nest op de grond hebben, maar ook reeën, konijnen, hazen, hagedissen kunnen gemakkelijk door loslopende honden worden verstoord. Bij dreiging verlaten deze dieren hun jongen of het nest. En is het risico groot dat deze verhongeren, dat de eieren niet uitkomen óf dat de eieren of jongen worden opgegeten door roofdieren.

De boswachters van Goois Natuurreservaat controleren de komende tijd extra, en kunnen bij overtreding een bekeuring uitschrijven.


Meer nieuws

Regio Overig