’Schrik van Kostmand Huizen’ moet kliniek in

Huizen.

De 31-jarige Benito N. uit Huizen die oktober vorig jaar bezoekers van het winkelcentrum De Kostmand in Huizen schrik aanjoeg, wordt op last van de rechter opgenomen in een psychiatrische kliniek. Hij handelde in een psychose toen hij die middag met zwarte gevechtskleding, bivakmuts, een geladen pistool en mes rondliep.
N. vertelde tijdens de zitting twee weken geleden dat hij een fascinatie had voor militaire outfits. Een paar dagen voor zijn aanhouding was hij naar de dumpstore gegaan om een marinierspak aan te schaften. Toen bleek dat dit pak niet compleet was, was zijn oog gevallen op een bivakmuts en wat zwarte kledij. Het deed hem denken aan een Russische combatstrijder. Met de bij elkaar gezochte kleding, stapte hij een uur later de dumpstore uit. Op zaterdag 28 oktober had ’een stem’ tegen hem gezegd dat hij de straat op moest om te gaan trainen.
Hij had zijn gevechtstenue aangetrokken, een alarmpistool, wat munitie en een mes gepakt en was richting het winkelcentrum gewandeld waar hij al snel overmeesterd werd door de gealarmeerde politie.
Psychose
De politie kreeg al gauw in de gaten dat N. in de war was en, naar later bleek, een psychose had. Bij huiszoeking in de woning aan de Schokker trof de politie in twee slaapkamers ook een hennepkwekerij aan met 542 planten.
N. is ook veroordeeld tot een maand celstraf voor medeplichtigheid voor het houden van die hennepkweek. Hij moet ook een schadevergoeding van 2.200 euro en een ontnemingsvordering van 5.000 euro betalen.
Katvanger
Volgens de rechtbank is N. als ’katvanger’ gebruikt door twee vrienden. In ruil voor het ter beschikking stellen van zijn woning en het onderhouden van de planten, kreeg de Huizer een deel van de opbrengst. Op de zitting twee weken geleden wilde N. daarover niets zeggen. Hij is bang dat als verklikker wordt gezien. Het vonnis komt overeen met de eis van de officier van justitie twee weken geleden.

Bron: De Gooi- en Eemlander


Meer nieuws uit Huizen