VrijdagAvondmuziek met Hongaarse muziek en een beetje Bach …

Vrijdag 25 augustus

Foto: Studio Bosgra

Foto: Studio Bosgra

Huizen.

Tijdens de komende VrijdagAvondmuziek op vrijdag 25 augustus in de Nieuwe kerk in Huizen draait het om Hongaarse muziek. Dat Johann Sebastian Bach ook een grote rol speelt bij Hongaarse componisten zal die avond ook duidelijk worden.

Uitvoerenden zijn hoboïst Theo Hans Kuijvenhoven en organist/pianist Cees-Willem van Vliet.

Franz Liszt
De meest bekende Hongaarse componist uit de 19de eeuw is natuurlijk Franz Liszt. Liszt was een muzikaal wonderkind dat al op zijn negende een groot pianoconcert gaf en zijn eerste composities schreef toen hij een jaar of tien was. In 1855 componeerde Liszt de muzikale hommage aan Bach voor orgel, ‘de B-A-C-H’, waarmee het concert op 25 augustus geopend zal worden.

Daarna volgen werken van vier verschillende componisten uit de 20ste eeuw: Bojtár, Madarász en vader en zoon Gárdony. Hun muziek voor hobo wordt afwisselend begeleid op piano en orgel. Een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met hedendaags werk dat niet vaak te horen is in ons land!

Aan het eind van het concert zal Van Vliet het indrukwekkende ‘Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen’ van Liszt ten gehore brengen. Het werk is gebaseerd op het eerste deel van de gelijknamige cantate van J. S. Bach. Liszt componeerde het werk een jaar na de dood van zijn dochter Blandine.

Theo Hans Kuijvenhoven speelt al vanaf zijn tiende jaar hobo. Tijdens zijn studie farmacie speelde hij als eerste hoboïst in het Nederlands Studenten Kamerorkest. Hij werkt als apotheker, maar is gelukkig regelmatig te horen als gast-hoboïst bij orgelconcerten en cantateuitvoeringen.

Cees-Willem van Vliet studeerde orgel en klavecimbel en is als organist verbonden aan de Bergkerk en de Lutherse kerk in Amersfoort. Cees-Willem probeert zijn liefde voor oude muziek te combineren met het uitvoeren van nieuwe liturgische muziek.

Het concert op vrijdag 25 augustus in de Nieuwe kerk in Huizen begint om 20.00 uur. De toegang is vrij. Aan de uitgang is er een collecte waarvan de opbrengst bestemd is voor de musici.